Za šta je dobra SURUTKA – kako se pravi, pije i dozira?

Kako se pije kozja surutka za mršavljenje

Kozja surutka je zeleno-žuta tečnost koja predstavlja sporedni proizvod u proizvodnji sira, odnosno koagulaciji kazeina. Ovaj tkz. nusproizvod, donedavno su mnoge mlekare smatrale najobičnijm otpadom, a  danas se slobodno može reći  da je u dijetoterapiji namirnica broj jedan i sitacija se poprilično promenila od tad.

Dijeta sa surutkom preporučuje se najpre zbog svojih lekovitih svojstava, posebno u obnavljanju funkcija jetre, kao i u jačanju imuniteta, ali i moći da skida višak kilograma. U nastavku saznajte kako se pije surutka i pravilno dozira tokom dana.

Kakav je sastav surutke?

Surutka sadrži žive bakterijske kulture veoma slične sa onima koje možemo pronaći u običnom jogurtu i pravi je eliksir za naša creva. Smatramo je veoma zdravom jer sadrži minerale poput kalijuma, fosfora, natrijuma, bakra, cinka, magnezijuma, kobalta, mangana i molibdena, ali ima i veće koncentracije mlečnih kiselina i enzima.

Mlečna kiselina uspeva da održi  nisku ph vrednost u našim crevima i uspešno eliminiše  sve štetne bakterije i gljivice, a nizak PH ujedno podstiče peristaltiku, koja omogućava balansiran i normalan rad creva.

Kao i kiselo mleko i jogurt i surutka se treba uzimati redovno, pogotovo kod čestog nadimanja stomaka, stolica koje nisu redovne, divertikulitisa, kolitisa i hronične upale creva. Proteini iz surutke pomažu i u mršavljenju, izazivaju osećaj sitosti jer utiču na povećanje nivoa hormona koji smanjuje apetit.

Belančevine iz surutke iste su kao i one u majčinom mleku, a među njima je najzastupljeniji alfa-laktalbumin. U pitanju je dragocena belančevina koja je izvor elementarnih aminokiselina, ona vezuje kalcijum i jača naše kosti i zube, popravlja raspoloženje i pomaže kod depresivnih stanja. Osim alfa – laktalbumina , kozja surutka sadrži i imunoglobuline (oko 10 procenata ), kao i laktoferin (u oko 2 odsto belančevina) koje igraju vrlo važnu ulogu u sprečavanju najrazličitijih upala.

Patogene bakterije i gljivice koriste gvožđe da bi se širile i rasle, a pošto laktoferin vezuje gvožđe, time uspešno zaustavlja rast pomenutih patogena. Laktoperoksidaza je takođe belančevina sadržana u surutki , koja kao i laktoferin, sprečava rast i širenje bakterija. Ona je važna za osnaživanje imuniteta i brani nas od upala.

Idealna namirnica za jačanje imuniteta

Surutku izuzetno zdravom čine, pre svega belančevine, koje imaju glavnu ulogu u jačanju imuniteta, pa je ova supernamirnica nezamenljiva kod osoba sa slabim apetitom, pogotovo posle neke duže bolesti ili kod starijih ljudi, koji treba redovno da je uzimaju.

Osim što ojačava i osnažuje imunitet i sprečava brojne bolesti,  ona je jedan od glavnih sastojaka kod sportskih, ali i  svih drugih formula za snagu, a koristi se i u proizvodnji bebi hrane, kao i  za ishranu trudnica,  iz osnovnog razloga što je kod njih čak za trećinu povećana potreba za belančevinama.

Ako ste pod stresom obavezno pijte surutku 

Kozja surutka se preporučuje svima koji su pod stresom jer sadrži aminokiselinu koja proizvodi seratonin – nazivamo ga hormonom sreće, ona ublažava umor i grčeve u mišićima. Još jedna velika dobrobit surutkinih proteina za starije ljude zasniva se na njihovoj sposobnosti da spreče osteoporozu (slabljenje koštane mase), karakterističnu upravo za ljude u tom životnom dobu.

Istraživanja iz Bostona pokazala su da nedovoljan unos belančevina u poznijim godinama dovodi do značajnog smanjenja gustine kostiju, posebno bedrene kosti i kičme, a  surutka u prahu ih može nadoknaditi, čak i kod osoba koje su alergične na laktozu (mlečni šećer).

Kako se pravi surutka sa limunom

Osnovni recept bi glasio ovako: litar mleka prokuvajte, u koji dodajete limunov sok isceđen od jedne voćke, i to dok je mleko još vruće(vrelo). Pustite da sve zajedno odstoji još neko vreme.  Kada primetite da se odvaja zelena – providna tečnost, koju nazivamo surutkom, prikupite je i prespite u posebnu flašu. Nakon toga odložite napitak u frižider. Sve što preostane u šerpi je kvalitetan domaći sir, kojeg takođe trebate iskoristiti.

kako se pravi kozja surutka za mršavljenjeDanas je najcenjenija svakako kozja surutka, koju fitoterapeuti i lekari smatraju nezaobilaznim prirodnim lekom za regeneraciju jetre i jačanje imuniteta, ali ukoliko je pravite od kravljeg mleka, takođe dobijate veoma moćno sredstvo.

Od 10 litara mleka dobija se u proseku 1 kg sira i 9 litara surutke. Iako je ona stara koliko i sirevi, ova dragocena tečnost se najpre bacala, a zatim se koristila isključivo kao stočna hrana. Počela je da se primenjuje u ljudskoj ishrani kada je otkriveno da je izvanredan izvor visokovrednih proteina.

U početku je dobijana surutka sa 10 do 15 odsto proteina, a danas je imamo i već sa 90 do 94 procenata. Zato je ovaj nusproizvod u proizvodnji sira, koje su mlekare u prošlosti lako odbacivale, danas najcenjenija namirnica u dijatoterapiji.

Preporučuju je podjednako dijetetičari i lekari, jer ima brojne benefite po ljudsko zdravlje, a takođe se zna da surutka za mršavljenje postiže izvanredne rezultate, jer u litri surutke sadrži se gotovo duplo manje kalorija, nego što ih ima u istoj količini mleka. Svakako ako vam je prioritet skidanje viška kilograma, nije dovoljno samo nju da pijete, već se posvetite i  svakodnevnim fizičkim aktivnostima.

Lečenje jetre surutkom donosi rezultat

Možda i najvažnije svojstvo koje kozja surutka kao lek ima, je to da ona uspešno regeneriše jetru, najveću žlezdu u našem organizmu i jedini unutrašnji organ koji ima moć obnavljanja (regeneracije). Bolesti jetre su procentualno među najčešćim uzročinicima smrti, te je vrlo važno da se brinemo o njoj što bolje.

Jetra obavlja brojne, veoma složene i ujedno vrlo važne funkcije u našem organizmu.  Njena uloga je ključna kod prerade hrane i nezaobilazna je u detoksikaciji organizma. Sintetički lekovi, koje kupujemo u apotekama, opterećuju ovaj organ jer sadrže organizmu strane i neprirodne materije.

Baš zbog toga se surutka u prahu ili u tečnom obliku preporučuje u slučaju duže i jače terapije komercijalnim lekovima. Tada se u dužem periodu svakodnevno pije od pola litra do litar napitka od surutke dnevno i pri tom se izbegavaju masna hrana, alkoholna i gazirana pića, cigarete i sve druge materije koje dokazano oštećuju našu jetru.

Da bi se postiglo što boje i brže i bolje izlečenje, poželjno je u isto vreme redovno jesti mlad sir, najbolje za doručak, na prazan želudac.

Proteini iz surutke oporavljaju mišiče

Kozja surutka čisti krvne sudove od holesterola, skida nataložene naslage na zubima, sprečava da se oni kvare i da nastaje karijes, regeneriše i čuva jetru. Uz sve to navedeno proteini iz surutke direktno se prerađuju u našem mišićnom tkivu, omogućujući vrlo brz oporavak mišića odmah nakon treninga.

Sve ostale proteine, kao što je i poznato prerađuje naša jetra. U surutki nalazimo i sve neophodne esencijalne aminokiseline, ona je izvanredni prirodni antiseptik, jer uspešno leči upale grla i disajnih puteva..

Ako se kozja surutka kao lek pije svakodnevno, uradićete puno za prevenciju mnogih bolesti. Ukoliko je uzimate oralno, stavlja se mala ili velika kašika surutke u času sa vodom i pije se neposredno uz obroke, jer će na taj način regulisati lučenje želudačne kiseline i pomoći će ponajviše debelom crevu.

Terapije surutkom poznate su u lečenju crevnih tegoba, kao što je neredovna stolica, zatim kod različitih hormonalnih poremećaja, gojaznosti, problema sa cirkulacijom, kod zakrčenih arterija i slično. Može se pronaći u tečnom obliku i kao surutka u prahu.

Author: urednik