Šta dr Nestorović misli o deterdžentima, tečnim sapunima, omekšivačima i izbeljivači rublja, dezodoransima i parfemima

Krajem 1970. godine oko dva odsto dece u Srbiji imalo je ekceme i alergije, a 2010. više od 20 odsto – kaže profesor dr Branimir Nestorović.

– Smatra se da su za desetostruki porast ovih oboljenja najodgovornija hemijska sredstva koja se svakodnevno koriste za održavanje lične higijene i čišćenje.

Najveći izvor alergena su deterdženti, takozvani biopraškovi. Sadrže enzime koji razgrađuju organske materije pa, istina, poboljšavaju pranje, ali su istovremeno i izvori alergija, jer su svi alergeni po strukturi enzimi. Pokazalo se, naime, da su oni koji koriste ove deterdžente, a rublje ne isperu dobro to jest najmanje dva puta po 20 minuta u mašini, podložniji ekcemima i alergijama, naročito mališani. Enzimi iz praška tako svakodnevno dodiruju kožu koja postaje osetljiva, počinje da crveni i svrbi, a sa kože alergija se potom lako prenosi na unutrašnje organe.
Naš sagovornik naglašava da deca najpre dobiju ekceme, a oko 50-60 odsto njih potom dobije astmu.

Alergije počinju pranjem dečje garderobe biopraškovima, kupanjem tečnim sapunima, koji su takođe deterdženti i mazanjem beba kremama pripremljenim od “specijalnih ulja” koja sadrže lipidne, to jest masne alergene. Pojedine dojilje mažu bradavice kremama koje sadrže suncokretovo ulje, a to je direktan način da deca postanu alergična na namirnice kao što su kikiriki, orah i badem.

Osim deterdženata, tečnih sapuna i različitih krema, po rečima profesora Nestorovića, za povećan broj mališana koji imaju neke alergije odgovorni su i omekšivači i izbeljivači rublja, osveživači prostorija, mnogobrojna sredstva za uništavanje insekata kao i dezodoransi i parfemi.

Često korišćenje jakih hemijskih sredstava za čišćenje kupatila koja uništavaju većinu mikroorganizama više štete nego što koriste. Mnogo bolja su prirodna sredstva poput sode bikarbone, sirćeta i soli. Zato podržavam nekadašnju “higijensku hipotezu” koja je pokazala da previše higijene ne čini dobro, jer su neke infekcije, naročito bakterijske neophodne da bi se formirao imunitet.

Alergije, astmu i druga “savremena” oboljenja imaju deca koja se čuvaju pod “staklenim zvonom”, sve im se steriliše i pere, a voda prokuvava dok ne napune godinu. Osnovno pravilo dobrog imuniteta je da se mališani ne lišavaju kontakta sa prirodnim alergenima – kaže dr Nestorović.

* DETERDŽENTI sadrže mnogo hemikalija, a osim toga i boje i parfeme koji su jaki alergeni. Najčešće oboljenje kože izazvano ovim hemikalijama je hronični kumulativni iritativni kontaktni dermatitis. Javlja se posle neprekidnog korišćenja blagih iritanasa kao što su sapuni i šamponi koji sadrže supstance označene kao EDTA i BHT. Osip traje nedeljama, mesecima pa i godinama, a koža je crvena, mnogo svrbi, puca i suva je.

* U većini SAPUNA I ŠAMPONA, takođe ima opasnih supstanci. Metilizotiazolin se nalazi u takozvanim antibakterijskim sapunima i mnogobrojnim sredstvima za negu, kao i skoro svim poznatim šamponima iako je veoma štetan i truje nerve. Dokazano je da su deca čije su majke za vreme trudnoće koristile ove šampone kasnije imala neke poremećaje razvoja mozga. Parfimisane sapune birajte oprezno, jer je većina ovih mirisa veoma štetna. Obavezno pročitajte u deklaraciji da li sapun sadrži izopropil miristat (IPM) ili dipropilen glikol (DPG) koji su kancerogeni to jest supstance koje mogu da izazovu maligne tumore. Izbegavajte šampone sa lauril sulfatom (SLS) i lauter sulfatom (SLES), koji se nalaze i u većini regeneratora za kosu. SLS i SLES stvaraju obilnu penu, ali su vrlo toksični i kancerogeni. Skoro svi šamponi, čak i dečji, sadrže dioksane koji su poznati karcenogeni. Većina šampona sadrži i formaldehid koji iritira pluća i oči a dokazani je kancerogen. Bolje kupujte sapune sa prirodnim mirisima lavande, limuna, bosiljka – saveruje prof. Nestorović.

* OSVEŽIVAČI VAZDUHA sadrže formaldehid, a pojedini i dihlorobenzen koji je vrlo toksičan dok je aerosol koja se, takođe, nalazi u osveživačima, zapaljiv i truje moždane ćelije.

* IZBELJIVAČI sadrže hipohlorite koji oštećuju kožu i disajne organe.

* DEZODORANSKI I STIKOVI PROTIV ZNOJENJA (ANTIPERSPIRANTI) sadrže aluminijum. Veruje se da su oni direktni uzročnici raka dojke, jer više od 50 odsto ovih karcinoma nastaje ispod same pazušne jame, gde se nanosi dezodorans, a oko šest odsto su na drugom kraju dojke. Aluminijum zatvara izvodne kanale znojnih žlezda i sprečava znojenje, jer koža apsorbuje deo aluminijuma koji je veoma otrovan, kancerogen i uzrokuje oštećenja mozga.

* PREPARATI PROTIV MOLJACA sadrže dihlorobenzen ili naftalin. Obe supstance su toksične, mogu da izazovu glavobolju i da nadraže kožu, oči i pluća, a ako se dugo udišu, mogu da oštete jetru.

KUPUJTE OPREZNO

Da bi se u svakodnevnoj upotrebi izbegla sredstva koja sadrže štetne i opasne supstance profesor Nestorović savetuje da:
1. Na deklaraciji obavezno pročitate koje supstance sadrži preparat koji nameravate da koristite i izbegavajte one koji sadrže štetne i kancerogene hemikalije
2. Umesto sredstava protiv znojenja koristite prirodne dezodoranse bez aluminijuma
3. Najbolje je da koristite prirodne i glicerinske sapune, šampone i deterdžente bez parfema, enzima ili izbeljivača
4. Sredstva za higijenu i čišćenje nemojte da koristite ako im je istekao rok upotrebe
5. Ukoliko se alergijska reakcija ubrzo javi isperite mesto na kome je supstanca došla u dodir sa kožom, očima ili sluzokožom i potražite pomoć lekara
6. Ako je alergijska reakcija slabija i u početku izaziva samo svrab, pacijenti obično ne prepoznaju da je izazivaju hemikalije iz preparata za higijenu, pa nastavljaju da ih koriste. Tako nastaju promene na koži koje se teško leče čak i vrlo jakim lekovima.

KANCEROGENE SUPSTANCE
– Kada kupujete sredstva za higijenu izbegavajte preparate koji sadrže kancerogene supstance kao što su: EDTA, BHT, izopropil miristat (IPM), dipropilen glikol (DPG), lauril sulfat (SLS), lauter sulfat (SLES), dioksane, formaldehid, dihlorobenzen, aerosoli, hipohlorit, aluminijum i dihlorbenzen – upozorava profesor Nestorović.

OPASNI ANTIBIOTICI
– Pranje ruku je jedna od najvažnijih preventivnih mera za sprečavanje bakterijskih infekcija. Ali roditelji često preteraju pa decu odgajaju u gotovo sterilnim uslovima, što može da ugrozi razvoj njihovog imuniteta. Deca su sklonija virusnim infekcijama jer se na taj način gradi otpornost organizma. Zaboravlja se da su antibiotici alergeni i da prekomerna upotreba izaziva mnogobrojna oboljenja – upozorava naš sagovornik.

RECEPTI RECEPTI RECEPTI

MIRIŠLJAVI SAPUN

– glicerinski sapun
– etarsko ulje po izboru
Sapun iseckajte i stavite u vatrostalnu posudu koja je iznad šerpe u kojoj ključa voda. Sapun polako topite na pari i dodajte nakoliko kapi etarskog ulja. Otopljenu smesu razlijte u manje kalupe za kolače ili plastičnu ambalažu za bombonjere (za male sapune). Ohladite sapune na sobnoj temperaturi i izvadite iz kalupa.

REGENERATOR ZA KOSU

– pomorandža
– kašika meda
– 5 kapi etarskog ulja sandalovine
– malo vode
Iscedite pomorandžin sok, dodajte med, etarsko ulje, vodu i dobro promešajte. Smesu utrljajte u vlažnu kosu i posle pet minuta isperite.

TOALETNA VODICA

– 10 ml čistog apotekarskog alkohola
– 10 ml destilovane vode
– 25 kapi ulja lavande
– 25 kapi ulja pomorandže
– 10 kapi ulja nane
Dospite alkohol u vodu i nakapajte etarska ulja. Tečnost uspite u flašicu, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Pre upotrebe dobro promućkajte i stavite 1-2 kapi na vrat i sa unutrašnje strane korena šake.

KREMA ZA RUKE

– 4 kašike kukuruznog brašna
– 4 kašike glicerina
– 200-250 ml ružine vodice
– 4 kapi etarskog ulja ruže
Pomešajte kukuruzno brašno, glicerin i ružinu vodicu i kuvajte na pari dok se ne sjedini. Smesu ohladite, pa uz neprekidno mešanje dodajte etarsko ulje. Kremu čuvajte u staklenoj flašici i svakodnevno mažite ruke.

RUŽINA VODICA 

– 2-3 šake očišćenih ružinih latica
– ½ kašike glicerina
– 200 – 300 ml provrele vode
Latice stavite u vatrostalnu posudu (nikako u metalnu) i prelijte vodom. Pritiskajte ih drvenom varjačom, pa dodajte još malo latica ako ima mesta. Potopljene neka stoje u vodi šest sati. U cediljku stavite čistu gazu, pa kroz nju procedite vodu dobro pritiskajući latice da i iz njih iscedite sav sok. U dobijenu tečnost umešajte glicerin i dobro promešajte. Ružina vodica se upotrebljava se kao miris, ali i za kolače.

MIRIŠLJAVI PUDER ZA STOPALA

– 50 g sode bikarbone
– 50 g gustina
– 50 g bele gline (kaolina)
– 8 kapi etarskog ulja bora
Pomešajte sve sastojke i čuvajte u zatvorenoj flašici za puder. Koristite ga po potrebi, naročito ako nosite patike i za vreme treninga, jer će stopala da održava suvim i da sprečava neprijatne mirise.

 

Izvor: biljeizdravlje.rs

Author: urednik