Šoljica ovog čaja dnevno doprinosi zdravlju mozga

Istraživanje koje je sproveo tim stručnjaka u Španiji otkrilo je da ispijanje zelenog čaja može značajno poboljšati funkciju mozga i unaprediti kognitivno zdravlje.

Kroz niz kontrolisanih eksperimenata, istraživači su otkrili da ključna jedinjenja prisutna u zelenom čaju, kao što su katehini i kofein, imaju pozitivan efekat na kognitivne performanse. Ova jedinjenja pomažu u poboljšanju povezanosti mozga i povećanju aktivnosti u oblastima povezanim sa radnom memorijom i pažnjom, piše Nacionalna medicinska biblioteka.

Studija je pokazala da redovna konzumacija zelenog čaja može pružiti zaštitu od neurodegenerativnih bolesti, uključujući Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest. Antioksidansi prisutni u zelenom čaju pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale u mozgu, za koje se zna da doprinose ovim stanjima.

Pozitivan uticaj na opšte zdravlje

Pored svojih kognitivnih prednosti, zeleni čaj je dugo bio hvaljen zbog svoje sposobnosti da pomogne u gubitku težine, navodi Sanctuari Life. Novo istraživanje je dodatno potvrdilo ove tvrdnje jer je pokazalo da kombinacija katehina i kofeina može da podstakne metabolizam i poboljša oksidaciju masti. Uključivanjem zelenog čaja u izbalansiranu ishranu, pojedinci mogu efikasnije da postignu svoje ciljeve gubitka težine.

Iako zeleni čaj nudi neverovatne prednosti, ne treba ga smatrati čudotvornim lekom. Umesto toga, treba ga posmatrati kao komplementarni dodatak zdravom načinu života. Kao i kod svakog pića, umerenost je ključna i pojedinci bi trebalo da se konsultuju sa zdravstvenim radnikom kako bi odredili odgovarajuću količinu na osnovu ličnih okolnosti.

U zaključku, nova studija pruža ubedljive dokaze da zeleni čaj može u velikoj meri pomoći kognitivnom zdravlju, kontroli težine i potencijalno zaštititi od neurodegenerativnih bolesti, prenosi index.hr.

Author: urednik