OVO JE JEDINI ISPRAVAN NAČIN ZA KUHANJE DOMAĆE KAFE: Apsolutno svi griješe u 1 stvari

Šoljica jake kafe ponekad je sve što nam treba da nam dan započne lijepo – to je ritual koji mnogi ne preskaču i dok je za neke to samo par minuta sa sopstvenim mislima, za neke je nephodno “gorivo” za predstojeći dan.

Kako se pravilno kuva ovakva kafa ostaće pitanje bez jednog ispravnog odgovora, jer se priprema razlikuje od domaćinstva do domaćinstva, a zavisi i od regiona u kom živite. Isto tako, priprema one naše, domaće kafe nešto je drugačija od kuhanja turske kafe.

Tako se tradicionalna turska kafa priprema u metalnoj džezvi, a najbolje je kada je napravljena od bakra, od vode i kvalitetne, fino mlevene i srednje pržene kafe, te malo šećera po želji.

Za tri kafe neophodno je odmeriti tri manje šoljice vode, sipati ih u džezvu, a potom dodati tri pune kafene kašičice kafe (ovo može da varira, ko voli jaču kafu, stavlja više kafe). Ako pijete slatku kafu, šećer je potrebno dodati pre kafe (jedna kašičica šećera po šoljici). Potom se džezva stavlja na šporet na srednjoj vatri, te se kafa lagano meša nakon minut, dva kada se malo zagreje.

Kada kafa proključa, sklonite je sa ringle. Stavite po malo pene u svaku šoljicu, a potom vratite džezvu sa kafom na ringlu. Kada kafa po drugi put provri, tek onda sipajte tečnost u šoljice, pažljivo i polako, bez brzanja kako biste sačuvali teksturu.

Domaća kafa se pak pravi nešto drugačije, iako svakako ima dodirnih tačaka sa prethodnom metodom. Potrebno je odmjeriti vodu za onoliko šoljica koliko želite, sipati je u džezvu i sačekati da se voda zagreje.

Džezva sa vodom se sklanja sa ringle tik pre nego što će proključati, a potom se mali deo vode odliva u šoljicu, dok se u ostatak dodaje kafa (po jedna puna kafena kašičica za svaku šoljicu ili više ako volite jaču kafu ili su šolje veće). Dobro promešajte, pa vratite na ringlu dok kafa ne počne da se diže. Sklonite sa vatre i u džezvu dodajte vodu koju ste prethodno odlili u šoljicu. Ponovo vratite na ringlu i sačekajte da provri. Ako pijete slatku kafu šećer je najbolje dodati na samom početku pripreme, u hladnu vodu, piše Žena.

Najčešće greške koje ljudi prave pri pripremi domaće kafe jeste što sačekaju da voda provri, pa tek onda dodaju kafu, te što miješaju kafu i nakon što je zakuhaju i sklone sa ringle.

Author: urednik