Nar – simbol plodnosti koji donosi sreću u kuću

Nar (Punica granatum) je kod mnogih naroda smatran simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću. Drevni Egipćani sahranjivani su sa ovim voćkama jer su verovali da oni simbolizuju nadu u novi život, a na mnogim slikama Devica Marija ili mali Isus u ruci drže nar.

Ova izuzetna voćka veoma je prisutna u libanskoj, iranskoj, turskoj, grčkoj i indijskoj kuhinji, a zbog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini i u kozmetici.

Jestivi delovi ploda nara, koji sazreva u kasnu jesen ili početkom zime, su sok i seme. Plod nara bogat je svim vitaminima, a posebno vitaminom C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. Sto mililitara nara sadrži čak 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C za odrasle osobe. Crvenu boju ovaj plod dobija od antocijanida i tanina. Poseduje i dve vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje čak 92 odsto antioksidansnog delovanja čitave voćke. Sadrži i oko 15 grama šećera, zbog čega ima karakterističan prijatan, malo kiselkast ukus.

Za sok od nara je dokazano da ima veće antioksidansno delovanje čak i od crnog vina i zelenog čaja. Deluje i antiaterogeno, odnosno sprečava aterosklerozu. Izraelski naučnici otkrili su da uzimanje čaše soka od nara dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ispijanjem ovog soka u trajanju od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21 procenat, a značajno pojačava dotok krvi u srce.

Ulje semenki i fermentisani sok od nara sprečavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogotovo kod raka dojke i prostate. Ali, da bi se oslobodili zloćudnih ćelija pre svega kod karcinoma prostate, muškarci mesecima, svakoga dana, treba da piju po četvrt litra soka od nara, pokazala su naučna istraživanja.

Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone kojima se pripisuje velika uloga u sprečavanju različitih oboljenja. Među njima su na posebnom mestu hormonski zavisni kanceri, kao što je, primera radi, karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primećeno je pozitivno delovanje kod pojave depresije i osteoporoze. Izuzetno dobar učinak nar postiže i pri lečenju posekotina, opekotina i drugih rana. U lepezi brojnih bolesti potvrđeno je da konzumiranje soka od nara usporava i razvoj Alchajmerove bolesti, tako da nauka danas potvrđuje praktično ono što su drevni narodi oduvek znali – “nar je zaista čudotvorna voćka”.

Ginekolozi su utvrdili da jedan nar dnevno ublažava uobičajene tegobe u klimaksu, upravo zbog materija sličnih estrogenima, ženskom polnom hormonu. Tvrdi se i da je nar voćka protiv starenja, zbog čega je rado viđena na trpezi većine holivudskih zvezda. Zagovornici tradicionalne medicine poručuju da se redovnim konzumiranjem nara dobijaju čvrsti nokti, lepa zdrava kosa, kao i duševni mir koji većini nedostaje.

VIJAGRA

Naučnici tvrde da sok od nara može biti izuzetna pomoć muškarcima u seksu. Dnevno popijena čaša soka deluje poput vijagre, o čemu govore iskustva muškaraca koji su ga pili u kontinuitetu mesec dana. Skoro polovina osetila je poboljšanje u potenciji, zahvaljujući obilju antioksidanasa koji dovode do bolje prokrvljenosti polnog organa. “Sok od nara ima veliki potencijal u lečenju disfunkcije u erekciji”, izjavio je dr Kristofer Forsit, istraživač sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu.

ČUVAR MLADOSTI

Koži se može vratiti mekoća i energija ako se masira smesom u kojoj se nalazi nar. Smesa se dobija tako što se u jednoj posudi pomeša četiri supene kašike meda i šest maslinovog ulja. Zatim se doda 120 mililitara vode i dve supene kašike svežeg soka od nara. Dobijenom smesom se izmasira celo telo, ostavi da deluje pola sata, a zatim se istušira.

Inače, britanski naučnici radili su brojna istraživanja da bi dokazali da svakodnevno konzumiranje nara usporava oksidaciju DNK u ćelijama, te da se na taj način usporava i proces starenja. Istovremeno, nar oslobađa od stresa i poboljšava seksualni život. Suština je da bi trebalo uzimati kapsule ekstrakta od celog voća, i kore i semena. Poboljšanje se može očekivati već posle mesec dana.

Izvor: novosti.rs

Author: urednik