NAJJAČI PRIRODNI LIJEK ZA PLUĆA: Ako se pripremi na ovaj način liječi sve respiratorne tegobe…

Origano se vrlo često koristi kao začin i dodatak mnogim jelima, a da li ste znali da ova začinska biljka ima i neverovatna lekovita svostva?

Od davnina se u narodnoj medicini koristi kao antibiotik i lek za sve respiratorne tegobe. Iako se primarno koristi za bolesti pluća, to nije njegovo jedino lekovito svojstvo.

Zbog svojih snažnih antibakterijskih, antitumorskih i protivupalnih svojstava, origano ima mnogo zdravstvenih prednosti.

Bogat je vitaminima A, C, E i K, vlaknom, kalcijumom, manganom, magnezijumom i gvožđem, a njegova lekovita svojstva su dokazana mnogim studijama.

Čaj može biti pripremljen sa svežim ili suvim origanom, a kada se pomeša sa majčinom dušicom, dobija se vrlo moćan narodni lek za respiratorne organe.

Majčina dušica deluje umirujuće, a kod akutnog ili hroničnog bronihitisa deluje veoma efikasno jer sadrži moćna antioksidantna svojstva.

Za pripremu čaja će vam biti potrebno:

– 2 kašike origana
– 1 kašika majčine dušice
– malo meda

U prokuvalu vodu stavite origano i majčinu dušicu i ostavite poklopljeno da odstoji sat vremena. Nakon toga popijte šolju ovog napitka.

Osim plućnih bolesti, origano je dobar i za lečenje:

– artritisa
– bola u mišićima
– akni
– nadutosti
– glavobolje
– gorušice
– alergija
– umora
– infekcija urinarnog trakta
– menstrualnih grčeva

Osim čaja, možete pripremiti i obloge, koje će pozitivno delovati na bronhije. Sve što vam je potrebno je ulje od origana koje ćete umasirati na grudni koš i vrat i utopliti peškirom.

Izvor: stil.kurir.rs

Author: urednik