Mlijeko koje smiruje kašalj i nervozu: Stari narodni lijek! (RECEPT)

Mlijeko koje smiruje kašalj i nervozu: Stari narodni lijek! (RECEPT)

Karamelizovan šećer, mlijeko i mast – je napitak našeg djetinjstva. To je stari recept koji su zabrinute majke spremale svaki put kada bismo počeli da kašljemo, osjećamo prve simptome gripe.

Vjerujemo da su mnogi od vas pili ovo piće u djetinstvu.

Postoje 3 načina da napravite ovaj napitak:

  1. Šećer, mlijeko i mast (svinjska ili guščija)

U limeno lonče karamelizujete 2 kašičice šećera, a onda dok to još vri, dodate mlijeko pa miješate dok se šećer ne rastopi. Kad sipate u šolju, dodate i kašičicu masti (svinjske ili guščije) i mlako pijete polagano. Ukus nije loš.

  1. Mlijeko, mast i med

Mlijeko se zagrije do ključanja, a onda se doda mast. Kada se napitak prohladi, doda se kašika meda i pije se pred spavanje. Ako osjećate groznicu, najbolje je da se lijepo umotate u ćebe i zaspite odmah posle ovog napitka.

  1. Šećer, mlijeko i grančica žalfijeŠećer se karamelizuje, a onda se doda mlijeko. Dok mlijeko još vri, u njega se stavi grančica žalfije pa se nakon par minuta skida s ringle, procijedi se i pije se dok je još topao napitak.Pošto je ovo stari narodni lek, varijacija ima mnogo. Podijelite sa nama u komentarima vaš recept?Mlijeko koje smiruje kašaljIzvor:STIL

Author: urednik