KEFIR DIJETA: 7 kilograma manje za samo 7 dana (JELOVNIK)

Mnogi mešaju kefir i jogurt, a to su dve potpuno različite namirnice. Iako je veoma sličan jogurtu, kefir predstavlja savršeno sredstvo za jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma.

Kefir spada u najefikasniji probiotik sa dosta bakterijskih kultura, kalcijuma, magnezijuma, vitamina B12 i D, fosfora i brojnih drugih korisnih sastojaka.

Kefir je mlečni proizvod koji se dobija fermentacijom mlečnog šećera. Ovaj proces se odvija zahvaljujući kefir gljivi. Možete ga kupiti ili sami napraviti.

Kefir dijeta nema vremensko ograničenje i možete je primenjivati koliko god vam odgovara ili za tim ima potrebe. Međutim, kefir dijeta od sedam dana je pokazala neverovatne rezultate u gubljenu kilograma, koje može biti od 4 do 7 kilograma za nedelju dana.

Kod sedmodnevne kefir dijete jelovnik se sastoji iz tri obroka i jedne do dve užine dnevno, a poželjno je da obroke u toku dana kako ne bi ste osećali glad. Dok se držite režima dijete konzumirajte isključivo namirnice sa predviđenog jelovnika, a veoma je bitno da po završetku ishrana ostane izbalansirana i da se ne pređe naglo na jako masnu, začinjenu i kaloričnu hranu, kako ne biste imali jo-jo efekat.

Važno je napomenuti da, iako je je dijeta vrlo efikasna, ukoliko ne ukjlučite fizičku aktivnost, broj kilograma koje ćete izgubiti neće preći četiri, dok uz lagano vežbanje možete postići maksimalni efekat od 7 kilograma za 7 dana.

Jelovnik za sedam dana

DAN 1.

Doručak: Čaj ili kafa, čaša kefira sa 3 kašike lanenog semena. (Ukoliko osećate glad ili niste siti možete popiti još jednu čašu kefira i lana). Užina – voćna salata.

Ručak: Pileća supa, 150 g pilećeg belog mesa, kuvana šargarepa i sezonska salata po izboru. Za užinu dva parčeta integralnog keksa.

Večera: Čaša kefira, komad heljdinog hleba i porcija zelene salate (možete dodati mladi luk i rotkvice).

DAN 2.

Doručak: Šolja kefira sa lanenim semenom. Užina – dve jabuke.

Ručak: Bela riba, bareni krompir (možete dodati blitvu ili zelje) i salata od paradajza i paprika sa malo maslinovog ulja. Za užinu banana ili parče dinje ili lubenice.

Večera: Čaša kefira sa lanenim semenom.

DAN 3.

Doručak: Šolja kefira sa lanenim semenom. Za užinu tost sa malo meda i putera

Ručak: Čorba od povrća, omlet od jaja i bejbi spanaća i salata od krastavca i kefira (varijanta tarator salate, samo sa kefirom umesto jogurta). Za užinu voće po izboru.

Večera: Dva barena krompira i jedna barena šargarepa i čaša kefira.

DAN 4.

Doručak: Šolja kefira sa lanenim semenom. Za užinu voćna salata ili dve voćke po izboru.

Ručak: Pileći paprikaš i salata od kiselog kupusa. Užina – malo griza.

Večera: Porcija integralnog pirinča sa povrćem i šolja kefira.

DAN 5.

Doručak: Šolja kefira sa lanenim semenom. Za užinu voće po izboru.

Ručak: Supa, teletina – oko 150 grama i dinstano povrće i salata od mladog kupusa. Za užinu voćni jogrut (po mogućstvu ne kupovni – napravite sami od jogurta i komadića voća)

Večera: Čaša kefira i nekoliko komada integralnog keksa.

DAN 6.

Doručak: Šolja kefira sa lanenim semenom. Za užinu voće po izboru.

Ručak: Musaka od tikvica, salata od kefira, krastavca, belog luka i komad hleba od heljde. Za užinu šaka koštunjavog voća – lešnika, badema i oraha.

Večera: Riba na grilu -150 g , komad integralnog hleba, zelena salata i zeleni čaj.

DAN 7.

Doručak: Šolja kefira sa lanenim semenom. Za užinu voćna salata od voća po izboru.

Ručak: Juneće šnicle u sosu od paradajza i kupus salata. Užina 2 – banana.

Večera: Parče integralnog tosta sa malo putera i kefir pomešan sa lanenim brašnom.

Kefir je prirodni probiotik, pa će pored regulacije telesne težine uspostaviti i balans u radu vaših creva i probavnog sistema.

Ova dijeta se ne preporučuje osobama koje su netolerantne na laktozu.

Izvor: stil.kurir.rs

Author: urednik