KAKO MAČKE LEČE NAŠU DUŠU I TELO: 4 dobre stvari koje donosi mačka kao kućni ljubimac

Posedovanje mačke može doneti razne zdravstvene blagodeti, a ovo su 4 najvažnije!

Ukoliko imate mačku u svom domu, verovatno ste već svesni koliko ljubavi i blagodeti donosi veza sa ovom životinjom. Ali, studije pokzuju da nam druženje sa mačkom donosi i mnogo više blagodeti nego što možemo predpostaviti.

Mačke imaju sposobnost da umire naš nervni sistem, zabave nas, opuste i u nama probudie tople emocije. One su jednostavno rečeno iscelitelji naše duše.

Taj magičan trenutak kada nam se mačka sklupča u krilu i počne da prede dok radimo, gledamo televiziju ili čitamo knjigu – u nama se u tom trenutku automatski transformišu emocije iz negativnih u pozitivnije, um se raščisti i fokusiramo se na nešto nežno, mekano i voljeno.

Mačke su sjajan izbor kućnog ljubimca zato što su tihe, nezavisne, nisu zahtevne i ukoliko su zdrave imaju dug životni ek. Osim ovih prednosti, druđtvo mačke može pozitivno uticati na naše mentalno i fizičko zdravlje.

Posedovanje mačke može doneti razne zdravstvene blagodeti, a ovo su 4 najvažnije:

1. Smanjuju stres i anksioznost

Prijatelji mačaka znaju koliko jedan ritual maženja i igranja sa njihovim kućnim ljubimcem može da im popravi raspoloženje i unese mir. Mačke pomažu ljudima da umire bol i oslobode se lakše negativne energije. One su naši “terapeuti”, a druženej sa njima smanjuje osećaj uznemirenosti i može ubrzo loš dan pretvoriti u dobar. Određena ispitivanja pokazuju da maženje mačke može pozitivno uticati na krvni pritisak i umiriti nervni sistem.

2. Pozitivno utiču na očuvanje zdravlje srca

Istraživanja pokazuju da su vlasnici mačaka manje izloženi stresu i da imaju manji rizik od srčanih oboljenja. Takođe, istraživanje koje je na ispitanicima sprovelo Američko udruženje za ispitivanje moždanog udara pokazuje da osobe koje imaju mačke poseduju manji rizik od srčanog i moždanog udara. Određene studije pokazuju da mačke pozitivno utiču i na prevenciju nesanica, a kvalitetan san je ključan za održanje zdravlja.

3. Manji rizik od alergija

Američki Nacionalni institut za zdravstvo je 2002. godine objavio studiju koja je otkrila da deca mlađa od godinu dana koja su bila često u društvu mačke imaju bolji imunitet i manju verovatnoću da razviju alergije – i to ne samo alergiju na kućne ljubimce, već i an druge alergene.

4. Smanjuje osećaj usamljenosti

Mačke su idealno društvo, prijatelj koji nudi bezuslovnu ljubav. Ukoliko se osećate usamljeno, mačka j idealan ljubimac za vas. Zabluda je da su mačke manje odane životinje od pasa. Ukoliko im pružite ljubav, one će vam uzvratiti trostruko.

Author: urednik