JESENSKA BOMBA ZA ZDRAVLJE: Evo zašto se TRAVARI KUNU u KESTEN!

U jesenskom dobu kesten sve je sve češća hrana i slastica. Sezona padanja lišća donosi nam plod koji je zdrav i visokovrijedan.

Kao i drugi orašasti plodovi i kesten sadrži masti, ali u puno manjoj količini. Ne deblja i sadrži vitamine koji će odlično djelovati na organizam.

Unosom kestena vlakna će pomoći da se smanji razina kolesterola. Od kestena se mogu raditi i brašna i pirei jer je, kao i lješnjak i badem, bez glutena.

S druge strane, ima veći postotak škroba radi čega je sličniji krumpiru i kukuruzu.

Razumna količina kestena na dan, kako biste mogli dobiti sva njegova pozitivna svojstva je 85 grama.

Hranjiva svojstva jesenskog ploda
Kesten sadrži samo gram masti i manje od 70 kalorija na 30 grama. Sadrži i vitamin C što ga čini posebnim orašastim plodom. Dnevna doza od 85 grama kestena sadrži čak 45% dnevnih potreba organizma za vitaminom C.

Plod kestena bogat je folatima što je inače karakteristika zelenog lisnatog povrća. U njemu ćete osim vitamina C pronaći i vitamine B1, B2 i B6 te folnu kiselinu.

Ona je zaslužna za formiranje crvenih krvnih stanica i za sintezu DNK. Ovo je hrana dobra za trudnice jer sprječava pojavu anomalija kod fetusa.

Kesten kao lijek
Ovaj plod možete jesti kuhan, pečen, kao pire ili pripremljen u čaju. U bilo kojem obliku, osjetiti ćete njegov zanimljiv okus i dobiti sve nutritivne vrijednosti.

Čaj od kestena
Kesteni su poznati po tome da pomažu kod probavnih i bubrežnih tegoba. Čaj od kestena pomaže kod simptoma astme i bronhitisa.

Divlji kesten za vene
Bitno je znati razlikovati divlji od domaćeg kestena jer divlji nije za jelo. Bez obzira na to se od njega mogu raditi razne tinkure i kreme jer je i on ljekovit.

Divlji kesten kao lijek koristi se kod problema s proširenim venama i popucalim kapilarama, kod hemeroida, bolne menstruacije i kod povećanja prostate.

Kesten čuva srce
U kestenu se nalazi visoka razina mono-nezasićenih masti kao što su oleinska i palmitinska. One štite kardiovaskularni sistem i pomoći će, uz vlakna u kestenu, da se snizi razina kolesterola.

Izbacuje vodu iz sistema

Kesten ima svojstvo da izbacuje vodu iz organizma pa time pomaže kod bubrežnih i želučanih tegoba. Pomoći će pri cirkulaciji i protoku hrane kroz crijeva kao i vode.

Djeluje protuupalno
Radi svojih protuupalnih svojstava idealna je namirnica za ljude koji pate od artritisa i reume

Author: urednik