JEDETE LI REDOVNO JAJA SA ŽUMANCEM: Vašem tijelu će se desiti ovih osam stvari, a 4. morate znati što prije!

Istraživanja sprovedena u proteklih par godina pokazaju da zapravo jaja smanjuju nivo lošeg holesterola (i to kada ih konzumirate sa žumancima!).

Zbog toga savremeni nutricionisti menjaju stav i savetuju umerenu konzumaciju jaja. A evo i šta će se desiti vašem tijelu ako ih poslušate.

PUNA SU VITAMINA

U žumancetu ćete naći vitamin A, vitamine B, B6, B9, B12, vitamine D i E.

PUNA SU MINERALA

Između ostalih, to su željezo, cink i kalcijum koji jačaju kosti, pozitivno utiču na krv i jačaju imuni sistem.

PROTEINI

Jaja su puna proteina, neophodnog za energiju, zdrav metabolizam, zdravo tkivo, kosu i mišiće i još mnogo toga. Jedno veće jaje ima oko 7 grama proteina u sebi.

SADRŽE HOLIN

U ishrani većine savremenih ljudi fali holin, esencijalni nutrijent koji se svrstava u kompleks B vitamina. Nedostatak holina doprinosi slabljennju jetre, a holin pomaže i u sintezi acitilholina. Ono u čemu je ipak ključan je njegova važna uloga u razvoju fetusa i djece i prevenciji neuroloških bolesti kod beba. Žumance je izvrstan izvor holina.

OMEGA 3 KISELINE

Jaja su puna omega 3 kiselina koje pomažu u snižavanju lošeg holesterola, smanjuju pritisak i upale u telu. Pored toga, jačaju imunitet i zdravlje mozga.

POMOĆ U PLODNOSTI

Jaja su bogata proteinima i vitaminima i sjajan izvor zdravlja za žene koje pokušavaju da zatrudne. Pored toga, jaja sadrže progesteron, hormon neophodan za zdravu ovulaciju.

JAČAJU VID

Vitamin A, koga ćete naći u jajima, jača vid, a to rade i lutein i zeaksantin, koji su takođe u ovoj namirnici.

POMAŽU U MRŠAVLJENJU

Jedno kuhano jaje sadrži svega 70 kalorija, a recimo dva jaja u kombinaciji sa povrćem držat će vas sitima satima za vrlo malo kalorija.

VAŽNA NAPOMENA

Ljekari i nutricionisti napominju i da su jaja zdrava samo onda kada ih pravilno kombinujete sa drugim namirnicama. To znači da izbegavate previše masti i putera i kombinujete ih sa žitaricama od celog zrna, voćem i povrćem. Jaje u kombinaciji sa gomilom slaninice i kobasicom neće vam puno pomoći.

Izvor: zena

Author: urednik