ISPRAVKA: Napitak od žira nije lijek za štitnu žlijezdu

Iako smo 13.11.2023. na našem portalu prirodnilijekovi.info objavili recept za navodni napitak od žira koji liječi štitnu žlijezdu, ispravljamo prethodnu objavu jer je od strane portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno da je ovo prenošenje lažne vijesti i pseudonauka.

Naime žir se može koristiti u ljudskoj prehrani, ali uz termičku obradu koja je značajna jer žirevi sadrže tanine koji mogu biti toksični ukoliko se konzumiraju u velikoj količini.

Plod žira ima određene benefite za zdravlje. Žir je bogat omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima, a njegovo ulje sadrži određenu količinu fitosterola, jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju razina holesterola. Plodovi žira takođe sadrže i visoke razine gvožđa i mangana. Ipak, konkretna veza između žira i štitne žlijezde nikada nije proučavana niti je ista dokazana.

Postoje različite bolesti i stanja vezana sa radom štitne žlijezde. Shodno tome, ne postoji jedinstven lijek za ove probleme. Također, ne postoje nikakvi naučno utemeljeni dokazi da kuhani žir predstavlja “najbolji prijeki lijek” za štitnu žlijezdu.

Izvinjavamo se čitaocima koje smo doveli u zabludu time što smo prenijeli vijest koja je ocijenjena kao PSEUDONAUKA i LAŽNA VIJEST o tome kako napitak od žira može da liječi štitnu žlijezdu.

 

Author: urednik