Dr Nestorović: Ove minerale nikad ne smete uzimati zajedno, jer ćete napraviti veliku štetu!

Profesor dr Branimir Nestorović primećuje da se često hvalimo time kako pijemo „razne minerale” a da zapravo ne znamo koji su nam zaista potrebni, koje treba da pijemo u paru, ali i koje nikako ne treba kombinovati. Deficit minerala, baš kao i njihova pogrešna kombinacija, može izazvati razne neprijatnosti, ali i ozbiljnije probleme. Zato otkriva trik kako možete uzimati čak i nekompatibilne minerale, a da pritom svaki ipak postigne maksimalni učinak. Govori i o mineralu koga ima čak 100 puta manje nego što treba da ga bude na našem tanjiru i nudi jednostavno rešenje, kao i o mineralima važnim za plodnost, trudnoću i decu.

“Većinu vitamina u dovoljnoj meri unosimo redovnom ishranom: problem predstavljaju minerali. Kad vam kažu pijem neke minerale, ti neki minerali su mnogo važniji, jer je hrana deficitarna sa njima, a bez njih nema života. Ja uvek počinjem od esencionalnog minerala, a to je cink jer mi živimo u području koje je deficitarno ovom supstancom. 300 enzima u našem organizmu ne mogu da funkcionišu bez cinka. Neophodan je za plodnost. Žene i muškarci koje žele dete treba da uvek piju cink. Deca koja imaju deficit cinka imaju problem u rastu i razvoju” objašnjava doktor.

Prema njegovim rečima ko se odluči za suplement cinka uz njega obavezno treba uzimati selen, jer su oni par.  “Ako pijete još neki mineral, morate voditi računa da li je kompatiban sa cinkom, jer u suprotnom može se desiti da jedan drugi uništava i da pogoršaju stanje organizma”, navodi on.

“Gvožđe i cink nikada ne piju zajedno jer stradaju creva, usporava se napredak kod dece”, upozorava doktor.

Drugi važan mineral je magnezijum, koji je takođe deficitiran u našoj sredini. Problem je što se on slabo apsorbuje, a posebno ako planirate da uzimate cink, jedan drugom ometaju apsorpciju, ipak magnezijum može da se uzima preko kože. Postoje preparati u vidu sprej magnezijuma, a najednostavnije je da se kupate u magnezijumu, dovoljno je 20 minuta da ga koža upije”, ističe Nestorović.

“Esencijalni element za zdravlje je jod, a kod nas ga nema. Količina koju dnevno unosimo je beznačajna, manja je od jednog mikrograma, a potrebno je od 100-200 mikrograma, što znači 100 puta manje nego što nam treba. Problem je što je jedini izvor ovog minerala morska riba i alge i jodirana so. Savremena medicina sugeriše o smanjenju unosa soli, tako se smanjuje unos joda i ništa niste postigli. Trebalo bi koristiti ribu ili neki od preparata joda, kaže doktor.

“Hrom je izuzetno važan za našu ishranu posebno za one koji imaju problem sa dijabetesom, jer učestvuje u procesu lučenja insulina, upozorava Nestorović.

Izvor: alo.rs

Author: urednik