DR BILJANA MARJANOVIĆ PORUČUJE: Očistite organizam ovako i neće vas pratiti nadutost, bolovi u mišićima i kostima

salatu s jabukovim sirćetom i svježe cijeđene sokove. Povrće, cvekla, paprika, luk i beli luk sada bi trebalo da budu najčešće na trpezi, a kada jedete nemojte se odmah napiti i pojesti malo voća. Konzumirajte ga za užinu.
Kod nekih i sam pomen ovog “jadnog” jelovnika izaziva nervozu.
– Konzumiranje orašastih plodova će utažiti vašu glad. Preporučuju se i sjemenke badema, bundeve, lana i suncokreta i treba ih uvrstiti u svakodnevnu ishranu jer blagotvorno djeluju na cijeli organizam.

Koje biljne čajeve treba da koristimo?
– Bez obzira na vaše stanje, poželjni su i biljni čajevi jer, bez obzira na svoje specifičnosti, imaju i funkciju čišćenja organizma. Recimo, zeleni čaj ima visok sadržaj antioksidansa i ne bi bilo loše da vam jutarnju kafu zamijeni čaj od đumbira, podići će vam energiju. Isto će učiniti i čaj od koprive: čisti organizam, a odlično ide uz zdrave grickalice koje smo spomenuli.
Inače, kako vam mogu pomoći svi darovi prirode?
– Osim što su odlični detoksikatori, mogu ublažiti bolove onima koji pate od bolova u kostima. Savjetujem im da samelju 250 g oraha i pomiješaju sa četiri kašike meda. Treba ih uzimati po jednu kašiku četiri puta dnevno, a lakše će kliziti niz grlo ako se doda malo limunovog soka. Nejasne bolove u donjem dijelu leđa otjerat će gavez, a ako su uzrok tegoba problemi sa gastrointestinalnim traktom – lincura, maslačak, aloja će poboljšati probavu i osloboditi nas zatvora, nadutosti ili grčeva. Ne zaboravite, sve je povezano! Kada imamo grčeve, onda se savijamo, pa uz crijeva stradaju i kuk i mišići.

Izvor: Stil.kurir.rs

Author: urednik