DOMAĆE BOMBONE ZA KAŠALJ I GRLOBOLJU: Trebaju vam samo 3 sastojka, a djeca će ih voljeti

U sezoni prehlade i gripe otkrivamo vam kako da sami napravite domaće bombone koje će ublažiti dosadni kašalj te umiriti upaljeno grlo. Osim što su izvrsne za grlobolju, ovi bomboni su i odličnog okusa

Evo kako da ih spremite.

Sastojci koji će vam biti potrebni za recept:
1 šolja šećera
pola šolje vode
1 kašika meda

Ja u recept inače dodajem i sastojke navedene ispod, ali oni nisu obavezni:
1 kašika limunova soka
pola kašičice mljevena đumbira
četvrtina kašičice mljevena klinčića

Upute za pripremu recepta;

U posudu uspite šolju šećera i pola šolje vode. Prerežite limun na pola i iz jedne polovice iscijedite kašiku soku u posudu, te dodajte kašiku meda, on smiruje upaljeno grlo te zaustavlja kašalj.
Dodajte pola kašičice mljevena đumbira koji ojačava imunitet, suzbija upale, ublažava bol i mučninu, te na kraju dodajte četvrtinu kašičice mljevenog klinčića. Ako nemate mljevenog klinčića možete uzeti suhi klinčić i sami ga samljeti. Klinčić smanjuje stvaranje sluzi u organizmu.

Proces kuhanja:

Posudu stavite na vatru i dobro promiješajte sastojke. Kad počne da kipi ponovno promiješajte te smanjite vatru na lagano. Pustite da lagano kuha 15 do 20 minuta te svako malo promiješajte. Dok smjesa kuha pripremite tacnu i podložite papirom za pečenje.

Kada prođe 15 do 20 minuta maknite posudu s vatre i pustite da se ohladi nekoliko minuta. Mješavina bi trebala biti gusta, tamna i sirupasta. Pomoću kašike izlijte mješavinu u protvan tako da zagrabite malu količinu smjese i izlijete je praveći male ovalne bombone.

Kada ste napravili bombone ostavite ih da se ohlade 20 minuta te ih pospite šećerom u prahu što će spriječiti da se slijepe jedni za druge.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Author: urednik