DOKTOR PREDRAG NENADIĆ: Holesterol ne ulazi na usta! Ako imate trigliceride, niste jeli pečenje, već OVO!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u Njemačkoj, na univerzitetskoj klinici u Ludvigshafenu. Za Stil govori kako se riješiti lošeg holesterola i očistiti jetru

“Problem masne jetre ne nastaje od masne hrane. To su ogromne zablude. Tu se pecaju mnogi. Jetra višak šećera prebacuje u masno tkivo. Holin (B4 vitamina) kojeg inače ima u slanini, u jajima i mesu, raspoređuje taj holesterol i ne dozvoljava da se zadržava u jetri, nego ga šalje u masno tikvo pa dobijemo poveći stomak, uvećanu zadnjicu i td. E kada nema dovoljno tih zdravih masti, koje smo izbacili plašeći se da ćemo dobiti holesterol, mi onda dobijemo masnu jetru.

To je takozvana nealkoholna masna jetra. Ta masna jetra onda ne može da radi, ne može da čisti naše tijelo od toksina, ne može da vrši detoksikaciju. To ćemo primijetiti tako što će nam na koži izlaziti akne, bubuljice, povećaće nam se perut, nokti se ljušte, svrbi nas tijelo…

Masna jetra ne nastaje od hrane koju jedemo. Kada kažu: “Neću da jedem jaja, dobiću holesterol!” To su čiste nebuloze! Jedna trećina hrane djelimično utiče na holesterola, sve ostalo jetra sama pravi.

Drugo, holesterol nije nešto što je priroda stvorila protiv čovjeka. Holesterol treba čovjeku, iz njega se sintetišu mnogi hormoni, on stvara i ćelijsku opnu, neophodan je čovjeku! Ali kada ga ima previše, onog lošeg, sa niskom gustinom – LDL holesterol – onda imamo problem.

Trigliceridi ne dolaze od masne hrane, oni dolaze od šećera, ugljenih hidrata, pretjeranog voća!

Ako imate trigliceride, niste jeli svinjetinu, jeli ste voće, mnogo hljeba, peciva, rafinisanog brašna, u tome je problem…”

Pa kako onda očistiti organizam, ustabiliti holesterol?

“Sve je u hrani! Veoma je važno da vodite uredan život. Unošenje dovoljne količine vode. Jetra voli mnogo vode – to je od presudne važnosti! Moramo unositi optimalne količine biljnih vlakana i rastvorljivih i nerastvorljivih. Moramo jesti onu hranu koju jetra voli, a to su gorke stvari kao što su lincura, maslačak, koren čička i td.

Ako imate povećane trigliceride, ukidajte sve ugljene hidrate i sve vještačke šećere – jedite hranu bogatu zdravim mastima (domaća mast, maslinovo ulje, hladno ceđena biljna ulja, namirnice bogate holinom (slanina, jaja), jedite lososa, skušu, sve zdrave masti…).

Jetra ne može da se očisti sokovima, pogotovo onim koje kupujete.

Čak ni onim sokom od cvekle, šargarepe i jabuke?

Drugo je taj prirodni sok, on je dobar. Ali ja mislim na gotove sokove koji se prodaju. Na njima svuda piše da ti sokovi sadrže fruktozu, a ona je najopasnija za gojenje. Fruktoza daje slast proizvodu, ali daje i mast tijeu. Ta fruktoza uvećava trigliceride i holesterol u organizmu.

Da li je to ista fruktoza iz voća?

Nije. Proizvođači to podvlače kao voćni šećer. Jeste ista u strukturi, ali frutkoza koja se ubacuje u industrijske proizvode, ona se pravi iz kukuruza (to je tzv. glukozno-fruktozni sirup), ona nije dobijena iz voća.

I nije sve voće bezbijedno. Recimo da je najbolje bobičasto voće, jer ono nije opasno. Bobičasto voće u sebi ima fitonutrijente koji sprječavaju aktivnosti šećera da štete telu. Oni šećer postepeno razlažu i ne podižu glikemijski indeks.

A šta je sa insulinom?

Insulin je veliki problem za naše zdravlje i za detoksikaciju i jetru. Čim je insulin povišen, masti se talože. Vi ne možete da eliminišete masti iz tijela i iz jetre, ako vam je insulin visok. A insulin je uvijek visok kad unosite šećere i ugljene hidrate (pite, hljeb, kolače).

I šta se onda dešava: kad ima previše šećera, on se vrati u jetru, a ona ga kao dobra domaćica ostavi jer misli da će joj biti potreban za sutra, prekosutra, pa kad ima dovoljno kolina, ona ga deponuje u masna tikiva, a kada nema kolina, onda skače triglicerid i loš holesterol u telu i tu je problem.

E od toga se stvara holesterol i trigliceridi, a ne od toga što ste jeli masti i hljeba!

 

Author: urednik