ČISTI JETRU, SLEZINU, BUBREGE, REGULIŠE ŠEĆER I PROBAVU: Ova biljka je dar iz prirode

Ova sjajna biljka nevjerovatnih mogućnosti poslužila je u mnogim kriznim vremenima

Zanimljivo je koliko samo samo potcenjujemo bilje koje raste u našoj neposrednoj blizini. Jedna od takvih je definitivno cikorija ili vodopija. Ova sjajna biljka neverovatnih mogućnosti poslužila je u mnogim kriznim vremenima.

Sigurno znate za njen korijen, čiji je prah često služio kao zamjena za kafu, ali se i svi drugi njeni dijelovi koriste. Poznata je i kao deo salata, potom u čajevima, maskama i kao lijek za mnoga zdravstvena stanja.

Najveća prednost cikorije jeste da su svi njeni delovi sasvim jestivi i podjednako ljekoviti. Od lista, preko cvijeta i korijena.

Cikorija biljka uspješno rješava probleme sa varenjem, ublažava bolove od artritisa, čisti jetru i unapređuje imuni sistem.

Na koje sve načine možete iskoristiti ovu ljekovitu biljku saznaćete u tekstu koji sledi. Pripremili smo vam pregršt recepata kako biste izvukli ono najbolje iz ove jednostavne biljčice.

PREDNOSTI CIKORIJE ZA ZDRAVLJE

Pomaže ubrzano varenje

Zastupnici ove biljke se slažu da je podsticanje varenja najveća prednost koju cikorija biljka pruža.

Zbog čega je to tako?

U svom sastavu poseduje vrlo snažan probiotik – inulin kojI deluje još jače u kombinaciji sa bakterijama koje se nalaze u našem želudcu. I druge biljke imaju ovu materiju ali vodopija je sadrži u najvećoj mjeri.

Inulin takođe ima moć da izbalansira nivo kiseline u želudcu što može da pomogne onima koji imaju problem sa varenjem.

Snažan je antioksidant

Sve biljke sadrže fenole, a to ujedno znači da su bIljke odlični saveznici u borbi protiv toksina u organizmu. Korijen cikorije je posebno bogat fenolima što ga čini snažnim antioksidantom.

Samo 300 mililitara kafe od vodopije reguliše krvnu sliku, a već poslije nedjelju dana telo je oslobođeno of toksina. Ujedno i zaštićeno od stresa.

Odličan saveznik u borbi protiv infekcija

Koren cikorije, a naročito njegov ekstrakt ima svojstvo da se odlično bori protiv mikroorganizama, posebno gljivica i bakterija.

Studije su pokazale da kiseline koje se nalaze u cikoriji štite telo od bakterija koje unosimo i koje se nalaze ustima. Isto svojstvo se pripisuje i kada je u pitanju borba protiv gljivica-naročito kandida.

Pojedini tvrde da je napitak od cikorije moćan u borbi protiv malarije.

Poboljšava imuni sistem

Budući da u sebi već ima snažan arsenal za borbu protiv infekcija i mIkroorganizama, u isto vreme je idealan lijek za poboljšanje imunog sistema.

Polifenoli su posebno zaslužni za borbu protiv snažnijih infekcija, pa čak i težih bolesti. Stoga se cikorija kao lek protiv kancera već godinama koristi u alternativnoj medicini. Fitoterapeuti tvrde da se odlično bori sa malignitetima u ranoj fazi.

ČISTI I ODRŽAVA JETRU ZDRAVOM

Bubrezi i jetra su glavni detoksicioni kanali u našem telu. Zbog toga je važno održavati ih zdravim i efikasnim. Zdravstveni benefiti korena cikorije uključuju upravo negu i poboljšanje tih kanala. Stari Egipćani su čak cikoriju koristIli kako bi pročistIli krv.

Sušeni korijen vodopije se koristi i kao prevencija protiv povišenog bilirubina zbog čega beonjače postaju žute. Sve to je posljedica smanjenja crvenih krvnih zrnacakoji ostaju u jetri. Uobičajeno, jetra se oslobađa bilirubina zajedno sa starim krvnim zrncima koji umiru. Cikorija biljka utiče na kvalitet tog procesa i štiti jetru od takve pojave.

Detoksikuje i jača organizam

Napitak od cikorije je odličan borac za povećanje apetita i stimulisanje varenja. Čaj umiruje i ublažava boljke.

Osim toga, cIkorija kao lek je poznata i u lečenju kamena u bubregu, uvećanja jetre i upale urinarnog trakta.

Štiti srce i ublažava bolove

Korijen cikorije zajedno sa inulinom u njemu pomaže i u smanjenju lošeg holesterola. On potencijalno može izazvati srčane napade, pa čak i moždani šlog Inulin smanjuje krvni pritisak koji može da nastane od lošeg holesterola.

Smanjuje bol od artritisa

Reuma i artritis kao i bolovi koji prate ove bolesti se takođe mogu ublažiti napitkom ili kafom od cikorije. Višebrojne studije su potvrdile – vodopija uspešno ublažava bolove prouzrokovane artritisom. Ova informacija i ne čudi jer njena antiinflamatorna svojstva su više puta potvrđena u praksi. Isto tako napitak uspešno deluje protiv glavobolje i upale mišića.

CIKORIJA ZA MRŠAVLJENJE JE ODLIČAN IZBOR U DIJETAMA

Po tvrdnjama fitoterapeuta, ova biljka pomaže u gubljenju kilograma, na potpuno prirodan način.

Osim inulina, cikorija biljka sadrži i oligofruktozu, šećer kojI može biti idealan saveznik u borbi za mršavljenje. Sam inulin je probiotik, ali i vlaknasta materija koja reguliše apetit.

Inulin je taj koji daje osjećaj sitosti, a da istovremeno ne podiže šećer u krvi. Kalorije su takođe isključene. Razlog više da uključite cikorija kafu kao redovni jutarnji ritual umjesto one obične.

Kultivisana cikorija, poznata pod imenom radič, zadržala je dosta lekovitih svojstava svog divljeg rođaka i otuda je veoma korisno povrće. Pored karotina i vitamina C, sadrži dragocenu gorku materiju intibin, koja povoljno utiče na varenje i kvalitet krvnih sudova.

Vretenasti korijen je bijeli i mesnat i najbolji je kada dostigne dužinu od oko 15–20 cm. Bujnu rozetu karaterišu ovalno izduženi listovi, ravnih ivica. Iz korijena kultivisanog radiča, tokom zime iznikne bijela, izdužena glavica nežnog, krhog lišća, koja je ne samo veoma ukusna, presna salata, nego je i pravi rudnik vitamina i minerala. Ovaj izdanak možete kupiti u supermarketima.

Čaj od korijena divlje cikorije ili vodopije se priprema na nekoliko načina:

1) puna supena kašika suvog korena se prelije litrom ključale vode i kratko prokuva. Konzumiraju se tri šolje dnevno procijeđenog čaja. Ovako pripremljen prvenstveno stimuliše i poboljšava izlučivanje mokraće i na taj način efikasno eliminiše nagomilane toksine, istovremeno jača i organizam;

2) čajna kašičica korijena prelije se šoljom proključale vode, ostavi 15 minuta (pokriven) i zatim procijedi. Uzima se nekoliko dana uzastopno po dvije šolje dnevno (ujutru na prazan želudac i pred spavanje). U ovoj dozi efikasno čisti jetru, slezinu, bubrege i ima sposobnost da omekšava tvrdu stolicu, pa je dragoceno dopunsko sredstvo u terapiji kojom se leče hemoroidi. Zahvaljujući sadržaju inulina, mogu ga upotrebljavati i šećerni bolesnici po šolju dnevno, prije doručka.

Nadzemni dio divlje cikorije (vodopije) prikuplja se dok je biljka u cvatu. Suši se u vezicama, u hladu i na promajnom mjestu, da bi sačuvala boju. Sušeni nadzemni dio kao čaj efikasno reguliše i pospešuje rad organa za varenje. Istu efikasnost pokazuje i protiv lakših srčanih tegoba.

Čaj se priprema tako što se čajna kašičica suve biljke umiješa u šolju vode, stavi na vatru i pošto proključa, kuva oko pola sata, zatim ohladi i procedi. Piju se tri rakijske čašice dnevno prije obroka.

Sirup protiv glista i zatvora: u čašu sveže isceđenog soka rastopiti 250 g šećera i kuhati na tihoj vatri 5–10 minuta. Piti 2 kašičice dnevno.

Čaj protiv šećerne bolesti, bolova u želucu i bolesti jetre: popariti 5 grama lista i cveta vodopije sa 2,5 dl vrele vode i poslije 10 minuta procediti. Piti po jednu šolju ujutru našte srca i jednu šoljicu uveče prije spavanja.

Kafa od cikorije

Potrebno je da se ½ kašičice suhog korijena prokuha u 2 dl vode na tihoj vatri u trajanju od 5 do 8 minuta. Nakon što se skuva, potrebno je da odstoji 15-ak minuta i da se potom procijedi. Preporučena doza je 3 do 4 šolje dnevno.

Author: urednik