ČAROBNI SIRUP OD SMOKVE: Riješite se kašlja u trenu!

U zimskom periodu skloni smo prehladama i gripama, a kašalj je nešto što nas zna pratiti sedmicama. U moru farmaceutskih sirupa, više se ne zna może li im se vjerovati, tako da sve češće poseżemo za domaćom radinošću.

Smokva je voće koje nas sve asocira na more, a u zimskim danima baš ta morska voćka može riješiti problem dosadnog kašlja.

Naše bake bile su vične u pripremanju domaćih lijekova, pa su nam tako ostavile i recept protiv kašlja, a riječ je o sirupu od smokve. Svako od vas ga može napraviti. Jednostavan je, brz i jeftin.

Potrebni sastojci:

– Šolja smokava
– Šolja vode
– Jedna ili dvije šolje šećera

Priprema:

1. Smokve i šećer staviti u šerpu i preliti vodom, toliko da tečnost samo prekrije smokve.

2. Smokve kuhati sve dok se šećer ne istopi, odnosno dok se ne dobije sirupasta tečnost. Zatim, odvojite smokve od sirupa tako što ćete sirup sipati u šolju.

3. Gotov sirup možete piti tokom cijelog dana u malim gutljajima. Smokve također iskoristite i pojedite, mogu vam pomoći protiv bolova u prsima.

4. Osobe koje ne smiju ili ne žele koristiti šećer mogu prokuhati litra vode. U ključalu vodu ubaciti pet većih smokvi. Kuhati pet minuta.

Smokva je jako bogata żeljezom, kalcijem, kalijem, vitaminima B grupe, vitaminom A.

U svježem stanju smokva je jak antioksidant, to dejstvo opada nakon sušenja ili druge prerade smokve jer se sušenjem gube neke antioksdativne osobine.

Zbog bogatog sastava vitamina i minerala smokva je idealno voće za jačanje organizma.

Izvor: modni.ba

Author: urednik