Biljka koju treba držati u spavaćoj sobi jer smanjuje hrkanje

Naučnici tvrde da postoji jedan jednostavan način kako da prekinete hrkanje, a nije u pitanju nikakva sprava ili operacija.

Hrkanje može da ugrozi zdravlje onome ko hrče, ali i partneru, a kao posledica su neretko i narušeni odnosi.

Uzroci hrkanja mogu biti prehlada, otečena sluzokoža, povećani krajnici, devijacije septuma ili otečeni jezik, pa i višak tkiva ili ivica mekog nepca.

Dugoročno hrkanje može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i do moždanog i srčanog udara.

Ali naučnici tvrde da postoji jedan jednostavan način kako da prekinete hrkanje, a nije u pitanju nikakva sprava ili operacija. NASA je sprovela istraživanje koje je pokazalo da biljka ananasa u spavaćoj sobi znatno smanjuje hrkanje i podstiče dobar san.

Biljka bromelija (Bromelia), poznatija kao ananas, kiseonik proizvodi noću, a ne za vreme dana kao većina biljaka, što poboljšava kvalitet vazduha, a s njim i spavanja, piše Veriplant World.

Bromelija takođe proizvodi enzim bromelain koji umiruje hrkanje kod ljudi.

Bromelija se najviše uzgaja u Holandiji i treba joj oko dve godine da se pojavi prvi mali ananas na vrhu biljke, piše Daily Mail. Ali treba paziti, jer ovo je izrazito ukrasna biljka i ananas nije jestiv – što može da se vidi i prema veličini (jako je mali) i boji (mnogo je tamniji od običnog ananasa).

izvor: 24sata.hr

Author: urednik